Kamremsbyte


BYTE AV KAMREM: Gör detta i god tid, eller be om en kontroll nästa gång du lämnar in bilen.  Detta är troligen ett av de absolut viktigaste underhållsarbeten er bil kräver. 

Normalt ca. Pris: 3500-7500sek

Kamremmen är remmen som synkroniserar vevaxelns varvtal med kamaxlarnas varvtal.

Går denna remmen sönder orsakar det oftast väldigt kostsamma skador, då vevaxeln är i rörelse samtidigt som kamaxeln/kamaxlarna slutar röra sig. Detta resulterar i att de krockar med varann och ventiler och kolvar kan ta skada. För många äldre bilar innebär detta en tur till skroten.

Så håll koll på kamremmen och dess intervall noga.

Vanlig intervall på äldre bilar är tex. 5år eller 10.000mil, och på nyare bilar kan det sträcka sig upp mot 10år eller 16.000mil.

Men det varierat brett från bilmodell till bilmodell så vid osäkerhet kolla gärna med oss så hjälper vi er se över historik och rekomenderad intervall för just er bil.

OBS! Att det inte är alla bilmodeller som har kamrem, en del bilar drivs av samma princip men med kamkedja. Dessa smörjs ständigt av motorns motorolja och har ofta mycket längre bytesintervaller om oljabytena sköts ordentligt. Majoriteten av bilarna på marknaden är dock remdrivna.